کرم تارتار چیست؟
کرم تارتار و یا همان پتاسیم تارتارت، یک پودر کریستالی سفید رنگ، لطیف و بی بو بوده که در شیرینی پزی بسیار مورد نیاز می باشد و کمتر کسی با آن آشنایی دارد. نقش اساسی و مهم این کرم پایدار نگه داشتن سفیده تخم مرغ و مقاوم سازی آن در برابر حرارت به منظور حفظ پف است.
به شکل پودر بوده و به طور طبیعی از میوه انگور طی چندین فرآیند متفاوت و در زمان تخمیر انگور به دست می آید.

تاریخچه:
 دارای قدمت هفت هزار ساله می باشد.
این کرم در قدیم به منظور تمیز کردن رسوبات ته نشین شده در بشکه های شراب و یا در رنگرزی های سنتی به کار گرفته می شد.
تا آنجا که در سال ۱۷۶۹ یک شیمیدان سوئدی پس از اضافه کردن هیدروکسید پتاسیم به آن ، کرم تارتار را کشف کرد.
همان گونه که گفته شد کرم تارتار از انگور به طور طبیعی به دست می آید بدین شکل که کریستال های این کرم، ممکن است در بطری های آب انگور و یا شراب ها رسوب کنند که در این صورت با فیلتر کردن جمع آوری می شوند.
این کرم امروزه در شیرینی پزی، کیک پزی و… مورد استفاده قرار می گیرد.

موارد استفاده:

  • دسرها و شیرینی های بسیاری هستند که پایه و اساس ساخت در آن ها سفیده تخم مرغ می باشد مانند مرنگ، کیک های اسفنجی و… .
    دارای خواص ضد خشکی، ضد انقباض، حجم دهی، افزایش دهنده کیفیت پخت، ضخیم سازی و ضد کریستالیزه می باشد و به همین سبب می تواند بهترین گزینه در ساخت این دسرها و برای فرم گیری خامه، پف کردن کیک، پخت نان و… باشد.
  • همچنین این کرم برای پخت نان در نانوایی نیز بسیار مفید و بی ضرر است.
  • جالب است بدانید که کرم تارتار باعث کاهش تغییر رنگ در سبزیجات پخته شده نیز می شود.
  •  می تواند جایگزینی مناسب برای نمک در ترکیب با کلرید پتاسیم باشد.
  • خاصیت ضد کریستالیزه کرم تارتار از شکرک زدن جلوگیری می کند به همین سبب در تهیه شربت بسیار مؤثر واقع گردد.
  • استفاده از این کرم محدود به آشپزی و کیک پزی نمی باشد و در زمانی که با هیدروژن پراکسید مخلوط شود، می تواند به راحتی انواع زنگ زدگی را تمیز کند.

خواص:

  • درمان عفونت:

عفونت ادراری یکی از شایع ترین عفونت ها است اما کرم تارتار باعث نابودی باکتری ها و در نتیجه درمان این مشکل می شود.

  • تنظیم فشار خون:

یکی از علل افزایش فشار خون ، کمبود پتاسیم در بدن می باشد.
می تواند عملکردی مشابه با پتاسیم را در بدن اجرا کرده و به تنظیم فشار خون کمک کند.

  • ترک سیگار:

سیگار یکی از اصلی ترین معضلات موجود در هر جامعه ای به شمار می رود و ترک آن کار ساده ای نیست اما با مصرف ترکیب کرم تارتار و آب پرتقال می توان این امر را راحت تر ساخت.

  • کاهش درد مفاصل:

منیزیم های موجود در این کرم به رفعدردهای مفاصل و آرتروز کمک شایانی می کنند.
برای این امر کافیست مقداری کرم تارتار و نمک را داخل وان به همراه آب ریخته و در آن به مدت ۳۰ تا ۴۰ دقیقه بنشینید.

  • زیبایی پوست:

این کرم به واسطه خاصیت اسیدی خود می تواند مانند اسکراب عمل کرده و لایه مرده پوست را از بین ببرد و در نتیجه هرگونه جوش و آکنه را نابود نماید.
برای این امر ترکیب این کرم و آب پرتقال را روی پوست زده و سپس با آب شستشو دهید.

ترکیبات:

 حاوی ۲ درصد سدیم، ۲۰ درصد کربوهیدرات، ۲۰ درصد آهن و ۴۸ درصد پتاسیم و مقداری منیزیم می باشد.
همچنین مجموع کالری موجود در ۱۰۰ گرم کرم تارتار برابر ۲۸۵ است.

تهیه کرم تارتار خانگی:

در تهیه شیرینی پزی و یا شربت اگر دسترسی به کرم تارتار ندارید، می توانید به ازای هر سفیده تخم مرغ نصف قاشق چایخوری آبلیمو و یا سرکه سفید اضافه نمایید.

تهیه بیکینگ پودر توسط کرم تارتار:

اگر در حین آشپزی متوجه خالی بودن بسته بیکینگ پودر خود شدید، نگران نباشید.
کافیست تا برای تهیه هر قاشق چایخوری بیکینگ پودر، نصف قاشق چایخوری کرم تارتار را با ۴/۱ قاشق چایخوری جوش شیرین مخلوط نمائید.

سخن آخر:

کرم تارتار علاوه بر کاربردی که در پف کردن، جلوگیری از شکرک زدن و خواص بی نظیر برای بدن از خود نشان داده است، عطر و طعم بی نظیری به کیک ، خامه و شربت نیز می دهد.
استفاده از این کرم بسیار آسان بوده و در هر گونه دسری قابل مصرف می باشد کافیست تا به میزان مورد نیاز خود از آن مصرف نمائید.
برای ماندگاری بیشتر، بهتر است تا کرم تارتار را داخل ظرف در بسته و در جای خشک، خنک و دور از رطوبت نگه داری کنید.